fläckguide tvättex

Nedan följer en lista på tips om hur du kan ta bort olika sorters fläckar

Innan du påbörjar behandlingen av en fläck, läs alltid plaggets tvättanvisningar först, för att vara säker på att plagget inte skadas då du försöker få bort fläcken. Du kan också pröva lösningsmedel på en sömsmån eller fåll för att se att färg och material tål det.

Fläcken skall lösas bort, inte gnidas, för då kan materialet ta skada. Innan du behandlar fläcken, se till att plagget ligger på ett rent och absorberande underlag som du inte är rädd för att fläcka ner. Flytta underlaget då och då och börja alltid med en liten mängd lösningsmedel som du baddar på fläcken. Se fler tips i vår fläckguide nedan.

 
 asfalt och tjära

Asfalt och tjära

Löses med lacknafta. Tvätta plagget omgående efter det att lacknaftan torkat. Man kan också arbeta in smör, matolja, äggula eller vaselin. Tvätta sedan med tvåltvättmedel och varmt vatten. 

 
 banan

Banan

Skölj med vatten så fort som möjligt. Använd fläckborttagningsmedel, låt verka länge på färgäkta tyger. Andra tyger måste tvättas omgående helst med Tvättförstärkare / blekmedel.

 
 blod

Blod

Omedelbar blötning i kallt vatten tillsatt med salt (1 msk till 5 dl vatten).Tvätta sedan med Tvättex Tvättmedel eller annat tvättmedel utan blekmedel.

 
 blod

Blod, intorkat

Äldre fläckar kan fuktas med fläckborttagningsmedel eller blötläggas över natten och tvättas sedan i tvättmedel med enzymer. OBS! Tvätta aldrig med varmt vatten eftersom fläcken då kan fixeras.

 
 bläck

Bläck

Badda färgäkta tyger omväxlande med T-röd och vinäger eller citronsyra blandat med tvålvatten, tvätta sedan i vatten. På ull och bomull tas fläcken bort med citronjuice och sköljes sedan noggrant

 
 
 bär

Bär

Fukta med surmjölk (mjölksyra), tvätta sedan med Ijummet vatten eller rengör med tvål och blötlägg i vinäger. Fläckar kan förbehandlas/blekas med Tvättex Tvättförstärkare.

 
 
 choklad

Choklad

Förbehandla med Tvättex Tvättförstärkare och tvätta sedan i kallt vatten, om detta ej fungerar använd då T-röd därefter ammoniak/tvålvatten. Skölj med ljummet vatten.
 
 citron

Citron

Skölj tyget så fort som möjligt annars riskerar färgerna att blekas.

 
 deo

Deodorant

Behandla fläcken med diskmedel eller tvålvatten, låt plagget ligga en stund – tvätta sedan med Tvättex Tvättmedel och Tvättförstärkare.

 
 fett

Fett

Badda med aceton eller fläckbensin. Tåliga tyger kan baddas med en blandning av tvål och T-röd. Låt verka i några timmar, tvätta sedan med Tvättex Tvättmedel!

 
 frukt

Frukt

Skölj omedelbart i kallt vatten, tvätta sedan. Förbehandla gärna med tvålvatten eller Tvättex Tvättförstärkare och tvätta sedan som vanligt med Tvättex Tvättmedel och Tvättförstärkare.

 
 glass

Glass

Tvätta i ljummet vatten och Tvättex Tvättförstärkare.

 
 grädde

Grädde

Badda med vatten och ammoniak, eller blötlägg några timmar i Ijummet tvålvatten och skölj sedan. Om fläcken redan har torkat in lös upp den i vatten med borax.

 
 gräs

Gräs

T-röd därefter ammoniak/tvålvatten. Det går även att fukta med surmjölk, mjölksyra eller T-röd. Tvätta sedan noggrant. Gräsfläckar kan blötas ordentligt med Tvättex diskmedel och sedan tvättas, helst med Tvättförstärkare som innehåller blekmedel.

 
 kaffe

Kaffe

Bearbeta färska fläckar med fläckborttagare och tvätta sedan med lite Tvättex Tvättförstärkare. Gamla fläckar bör behandlas med glycerin först.

Lösningsrecept

Citron- eller vinsyralösning:
3 strukna teskedar citron- eller vinsyra löses i 2,5 d ljummet vatten.

Ammoniaklösning:
1tsk ammoniak (25%) blandas med 2,5 dl vatten.

Ammoniaktvålvatten:
1 msk Tvättex allschampo eller tvål. Lös upp i 2,5 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk ammoniak (25%).

Blötläggning av vittvätt med Tvättex Tvättförstärkare:
Lös upp 1-2 msk Tvättförstärkare i 4 liter 50 gradigt vatten. Låt vittvätten ligga i lösningen 2-6 timmar och tvätta sedan som vanligt med Tvättex Tvättmedel.

Förbehandling av fläckar med Tvättex Tvättförstärkare:
Blanda 1 msk Tvättförstärkare med 1 dl 50-gradigt vatten i en öppen behållare. Applicera direkt på fläcken och låt verka i max 30 min. Häll ut överbliven lösning efter användandet.

OBS! Vid färgade plagg och känsliga material är det viktigt att du prövar lösningen på tex en sömsmån eller fåll för att se att inte tyget tar skada.

  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan

Välj företag eller privat

Priserna visas då exklusive eller inklusive moms.